VISOKO SENZITIVNA OSEBA

4 bistvene značilnosti visoko senzitivnih oseb – 1. del

Se še vedno sprašuješ ali si visoko senzitivna oseba (VSO)? Veliko ljudi zanima, kako lahko zagotovo vedo ali so visoko senzitivni. Običajno se to sprašujemo ravno VSO – na dolgo in široko premlevamo, tuhtamo, analiziramo in dvomimo – saj je takšno analiziranje in premišljevanje ena od ključnih lastnosti VSO. V nadaljevanju med drugim pojasnim zakaj in od kod to široko notranje razglabljanje s samim seboj. Če želiš dobro razumeti visoko senzitivnost je to zapis zate! 🙂

Dr. Elaine Aron (s svojo ekipo raziskovalcev vodilna strokovnjakinja v raziskovanju visoke senzitivnosti) opisuje 4 tipične značilnosti VSO, ki se lahko kažejo na najrazličnejše načine. Ob opisu posamezne značilnosti opišem tudi različne pokazatelje določene značilnosti (način vedenja, čustvovanja, razmišljanja, delovanja). Za lažje branje bo vsebina objavljena v dveh delih. V tem zapisu se bomo posvetili prvima dvema od 4 značilnosti, globini procesiranja in zaznavanju komaj opaznih dražljajev, v naslednjem zapisu pa čustveni odzivnosti in empatiji ter preveliki stimulaciji.

GLOBINA PROCESIRANJA

Bistvena značilnost visoke senzitivnosti je globoko procesiranje informacij/dražljajev. Raziskave možganov so pokazale, da visoko senzitivni v primerjavi z drugimi, ki niso visoko senzitivni, pri zaznavnih nalogah uporabljajo več tistih delov možganov, ki so povezani z globokim procesiranjem in z obdelavo kompleksnejših ter bolj zapletenih informacij. VSO bo torej v primerjavi z drugimi vse procesirala bolj in globlje ter primerjala in povezovala kar opazi tukaj in zdaj, s tistim, kar je podobnega izkusila v preteklosti. To se bo dogajalo ne glede na to ali se oseba tega zaveda.

Pokazatelji globine procesiranja:

* Počasnejše odločanje (oz. vsaj drugim izpademo počasnejši). Npr. v restavraciji pri izbiri menija ali pri izbiri dnevne obleke podrobno izbiramo in razmišljamo, hkrati pa se bolj temeljito odločamo tudi glede pomembnejših tem, kot je npr. izbira poklica, partnerja, načina življenja ipd. Vendar pozor! Kot že omenjeno v eni od mojih prejšnjih objav, ko se VSO nečesa nauči oz. osvoji, bo hitrejša od drugih. Hitreje namreč vemo kaj hočemo in hitreje razumemo tudi vsebine in informacije, ki so nam že poznane.

* V situacije se podajamo s posebno previdnostjo, saj prvo opazujemo in reflektiramo in šele po temeljitem premisleku reagiramo. To se kaže npr. kot tiho skrivanje v kotu na zabavi, kasnejše vključevanje v debate, opazovanje in “preizkušanje” novih ljudi, držanje v ozadju ipd.

* Neverjetna intuicija, ki izhaja iz globokega procesiranja in primerjanja vseh možnih informacij. Gre za nekakšen šesti čut, nekateri ji pravijo tudi slutnja. Sploh ne razumeš, od kje ti določeno znanje/vedenje ali razumevanje, kako si npr. ugotovil/a kakšno stvar, ki se zgodi. Sposobnost intuicije se nam zdi skoraj nadnaravna ravno zaradi tega, ker ne moremo zaobjeti procesa, ki ga naši možgani neomajno opravljajo brez našega zavedanja. Seveda lahko naša intuicija tudi zataji. Za intuicijo je sicer pomembno predvsem to, kakšen stik imamo sami s seboj. Kadar smo v dobrem stiku s seboj in kadar se dobro zavedamo samih sebe, svojih čutenj, misli in vsega notranjega dogajanja, bo naša intuicija glasna in jasna.

* Natančnost, vestnost in skrbnost pri delu. Oseba se trudi, da bi se izognila napakam in ta trud včasih izpade že skoraj kot perfekcionizem. Vseeno tu ne gre za perfekcionizem, saj k perfekcionizmu pripomorejo druge izkušnje in okoliščine ne pa visoka senzitivnost kot taka. Perfekcionizem lahko pesti kogarkoli, ne glede na to ali smo/nismo VSO.

* VSO je pogosto videti zamišljena, odmaknjena, introvertirana, saj veliko premišljuje o vsem. Gremo celo tako daleč, da pogosto in brez težav razmišljamo o lastnem razmišljanju (sposobnost meta-kognicije). Skratka, nikoli nimamo premalo materiala za obdelavo. 🙂

* Sposobnost globoke osredotočenosti in učenja, ki se zgodi čisto spontano, nezavedno. Sposobnost globokega osredotočanja in nezavednega učenja nič kaj ne pomaga pri razumevanju tistega, kar osebe ne zanima. Smiselno je torej sposobnost globoke osredotočenosti porabiti za tisto, kar nas veseli in pritegne.

* VSO se zelo globoko dotika umetnost (ne nujno vsa). Se te mogoče močno dotika glasba? Si jo vrtiš znova in znova? Ob njej doživljaš močna čustva in je ne spraviš iz glave in ne iz svojega celotnega bitja? Ali te čisto omreži dogajanje v filmu, se vživiš v like in ob koncu filma kar čakaš in čakaš, da se počasi izpoje pesem? O filmu lahko premišljuješ ure ali dneve ali pa celo tedne? Te posrkajo knjige s katerimi stopiš v bogato notranje dogajanje (v domišljijo in čustvovanje)? Ali v nedogled opazuješ in vsrkavaš razstavljene umetnine kot so slike, fotografije in kipi?

* Imamo bogato domišljijo ter sposobnost bogatega notranjega doživljanja in razmišljanja.

* Pozitivno doživljamo čas v naravi in se radi zatekamo v naravo, saj preko naše sposobnosti globokega procesiranja pomembno in opazno pomirja naš živčni sistem.

ZAZNAVANJE KOMAJ OPAZNIH DRAŽLJAJEV

VSO bo opazila dražljaje in podrobnosti v okolju, ki jih druge osebe spregledajo. To ne pomeni, da imamo vse VSO izjemen sluh ali vid. Nasprotno – VSO lahko slabo vidi ali slabo sliši in nosi očala ali slušni aparat. Ne glede na to, VSO procesira senzorne informacije bolj podrobno in pazljivo saj se aktivirajo deli možganov, ki so zadolženi za bolj kompleksno procesiranje informacij.

Pokazatelji zaznavanja komaj opaznih dražljajev:

* Dobro zaznavanje neverbalne komunikacije sogovornika, kar pomeni, da VSO zelo dobro zaznamo ton glasu, bežen pogled, razpoloženje ipd. Imamo sposobnost, da beremo med vrsticami, kar nam lahko zelo koristi pri iskreni in pristni komunikaciji. Mogoče si doživel/a, da te je kot VSO (ali koga od tvojih bližnjih, ki je VSO) nemogoče presenetiti (npr. z rojstnodnevno zabavo) ali kaj skriti pred tabo. Včasih bližnjo osebo tudi po 10x vprašamo “kaj je narobe”, ker iz tona glasu, obrazne mimike ali celo načina dihanja vemo, da “v redu sem” ni pristen.

* VSO zlahka kaj prestraši – včasih izpademo kot “boječki”.

* Zmoti nas lakota, ki jo težko prenašamo, saj povzroči močan dražljaj, ki prekine našo koncentracijo in pomembno zmoti razpoloženje. Če se slučajno kdaj postimo od hrane, bodimo še posebej nežni in sočutni s seboj in svojim telesom, saj se VSO v primerjavi z drugimi drugače odzivamo na takšne podvige.

* Opazimo, kadar je v prostoru kaj spremenjeno (npr. manjka ali je prestavljen kos pohištva), ko ima oseba novo frizuro ali je kako drugače spremenila svoj videz ipd.

* Težje prenašamo visoke temperature. Oh, ta vročina …

* Veliko VSO je občutljivih na alkohol in kofein.

* Zelo smo lahko senzitivni za fizično bolečino. Ko boli, res boli, lahko imamo občutek, da bo kar konec sveta oz. da ne obstaja nič drugega kot samo bolečina.

* Zaznavanje prefinjenih/rahlih/subtilnih dražljajev (v katerih lahko zelo uživamo). Sem npr. spadajo vidni dražljaji, zvok, vonj, okus, dotik (npr. tkanine, ki jih nosimo morajo biti mehke in udobne). V nasprotju s prijetnimi dražljaji nas zmotijo močne luči (npr. fluorescentna svetloba), močni vonji, glasni zvoki (npr. zvok sirene), grobe tkanine oblačil ipd.

Tukaj zaključujem današnji zapis z namenom, da se nove informacije lahko integrirajo. Preden nadaljuješ z branjem drugega dela ponujam v razmislek tole vprašanje: “Kaj je tisto, kar me je v tej objavi presenetilo?”

Se beremo kmalu! 😉


Se poistovetiš z napisanim? Podobne vsebine in informacije o senzitivnosti delim vsak drugi teden. Če želiš biti obveščen/a o novih objavah in se pridružiti skupnosti senzitivnih, vnesi svoj email naslov v spodnji obrazec. (Brez skrbi, ne bom smetila tvojega poštnega predala. Pošiljam samo tisto, kar je najpomembnejše.)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: