VISOKO SENZITIVNA OSEBA

4 bistvene značilnosti visoko senzitivnih oseb – 2. del

Nadaljujem z opisom 4 bistvenih značilnosti visoko senzitivnih oseb (VSO). Gre za značilnosti, ki jih v svojih knjigah in raziskavah zelo podrobno proučuje Dr. Elaine Aron (knjiga The Highly Sensitive Person). Priporočam, da si pred prebiranjem prebereš prvi del mojega zapisa, ki ga najdeš tukaj. Tokrat bomo pogledali značilnost čustvene odzivnosti in empatije ter značilnost prevelike stimulacije. To sta značilnosti na kateri moramo biti še posebej pozorni. Zakaj? Visoko senzitivnost lahko prikažeta kot težavno/negativno. Od tu prihaja to znano doživljanje, da visoka senzitivnost predstavlja dve strani istega kovanca – na eni strani je blagoslov/dar in na drugi breme.

ČUSTVENA ODZIVNOST IN EMPATIJA

VSO v primerjavi z drugimi ljudmi reagiramo na vsa čustva močneje – tako prijetna (npr. veselje, zanimanje, hvaležnost, ponos, pričakovanje, upanje, zadovoljstvo) kot neprijetna (npr. žalost, jeza, sram, gnus, bes, frustracija). Ta lastnost je seveda povezana z našo sposobnostjo globokega procesiranja – če namreč vse bolj in globlje procesiramo bomo tudi čustva doživeli močneje, bolj surovo. Prav tako imamo sposobnost močnega vživljanja v druge ljudi oz. sposobnost sočutja in empatije. Ne le da vemo kaj čuti druga oseba, v sebi do določene meri tudi začutimo to kar čuti drugi. To ne pomeni, da so ljudje brez lastnosti visoke senzitivnosti nesočutni. Gre enostavno za to, da ima VSO nekakšno nadgradnjo empatije, ki ima svoje pluse in minuse. Po eni strani nas lahko takšna močna empatija npr. poveže z drugo osebo, po drugi strani pa nas lahko izčrpa.

Pokazatelji čustvene odzivnosti in empatije:

* Močno doživljanje vseh čustev. Ko smo veseli, smo veseli na polno. Ko nas obide žalost, bodo hitro tekle solze.

* Pri doživljanju bolečih ali neprijetnih čustev potrebujemo več časa, da se pomirimo.

* Vemo, kako se počuti druga oseba, kaj v sebi doživlja in kako je razpoložena. Ta občutja in razpoloženja drugih vplivajo na nas in na naše počutje, zaradi česar se lahko po srečanju z ljudmi počutimo utrujene, izžete ali celo izpraznjene. Povedano drugače – dobimo “čustvenega mačka”.

* Dotakne se nas stiska drugih ljudi. Iz neverjetne sposobnosti, da čutimo z ljudmi, izhaja tudi naša želja, da bi ljudem v stiski ponudili tolažbo in svojo oporo.

* Trudimo se, da z bližnjimi gojimo pristne, ranljive in globoke stike. Plehkost in nepristnost nas dolgočasita in pustita notranje prazne. Za marsikatero VSO je značilno, da ima manj prijateljstev, a so ta iskrena, močna in na splošno kvalitetna.

* Posebej nas pretrese krivica ali krutost, ki smo ji priča v našem okolju ali v svetu.

* Težko prenesemo kritiko, sploh tisto od naših najbližjih. Roko na srce, kritiko prenašamo težko vsi ljudje, a VSO še malo težje.

PREVELIKA STIMULACIJA/VZDRAŽENOST

Kot VSO opazimo vsako podrobnost oz. komaj opazne dražljaje in vse procesiramo globlje in bolj podrobno. Zaradi tega je povsem razumljivo, da se bomo prej utrudili ali celo izčrpali naše zaloge energije in moči. Dejstvo je, da se drugi ne bodo utrudili tako hitro kot mi. To je tudi tista lastnost, ki jo ljudje okoli nas najprej opazijo in označijo kot čudno ali celo težavno. Pozorni moramo biti torej na situacije, ki so kompleksne, kar lahko pomeni naslednje: (a) mogoče se hkrati dogaja preveč stvari (b) situacija je zelo intenzivna (zelo glasna, prenatrpana z ljudmi ali stvarmi ipd.) ali (c) traja dlje časa (npr. seminarji, vikend delavnice, duhovne vaje, organizirane skupinske počitnice).

Pokazatelji te lastnosti:

* Izogibamo se glasnih in polnih krajev kot so restavracije, klubi, konodvorane ipd. Posebej nas vznemirja gneča.

* Ob kompleksnih ali intenzivnih situacijah imamo občutek, da gre vse prehitro in da smo na tekočem traku brez kontrole in moči.

* Kadar smo opazovani ali ocenjevani postanemo anksiozni ter negotovi in nalogo opravimo slabše kot bi jo sicer. Opazovanost namreč za VSO predstavlja močan neprijeten dražljaj, ki moti umirjeno osredotočenost.

* Zelo nas vznemirjajo in razdražijo močni dražljaji kot so glasni in nenadni zvoki, kopica vizualnih dražljajev, močne vonjave, nasilni in kaotični prizori ipd.

* Ob napornih dnevih, ko nam je vsega preveč, čutimo močno potrebo po umiku, samoti in tišini, da bi si lahko oddahnili.

* Če se okoli nas dogaja več stvari naenkrat lahko postanemo razdraženi in neprijetno vznemirjeni.

* Vznemirja nas, kadar moramo v kratkem času postoriti več stvari. Prav tako nas posebej razdraži, ko ljudje od nas zahtevajo, da bi naredili več stvari hkrati.

* Težko se spoprijemamo z nenadnimi in nenačrtovanimi spremembami.

Na tem mestu smo prišli do konca opisa 4 bistvenih značilnosti visoko senzitivnih oseb. Upam, da sta oba zapisa pomagala pri globljem razumevanju visoke senzitivnosti. Ljudje pogosto v začetni fazi ozaveščanja svoje visoke senzitivnosti doživijo močne “AHA!” uvide. Si tudi ti doživel/a kakšno novo spoznanje? Kaj te je najbolj zadelo?


Se poistovetiš z napisanim? Podobne vsebine in informacije o senzitivnosti delim vsak drugi teden. Če želiš biti obveščen/a o novih objavah in se pridružiti skupnosti senzitivnih, vnesi svoj email naslov v spodnji obrazec. (Brez skrbi, ne bom smetila tvojega poštnega predala. Pošiljam samo tisto, kar je najpomembnejše.)

1 komentar

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: