Brez kategorije

Dragi visoko senzitivni moški …

Ni vam lahko. Niti približno. Ne, niste jo poceni odnesli. Še vedno živimo v svetu in družbi, kjer je zelo zaželeno in sprejemljivo, da smo ženske nežne, občutljive, sočutne, tople in čustvene, moški pa močni, pogumni, neustrašni, obvladani in neobčutljivi. Resnično – moški velikokrat ne sme biti občutljiv oz. senzitiven. Moški ne sme kazati čustev.

Čista krivica.

Zanimivo je to, da je visoka senzitivnost v enaki meri prisotna tako pri moških kot pri ženskah – ni razlik v razmerju! Mi jih delamo.

Visoko senzitivnemu fantu pogosto ni enostavno tekom odraščanja. Od vas se je pričakovalo, da boste počeli moške stvari, se ukvarjali z moškimi športi, se odzivali na določen moški način. Moč, pogum, neustrašnost, agresija, dominanca. Hulk varianta.

Oh, …

+ Koliko ste lahko v svoji družbi izrazili, da vas je nečesa strah, ali da vas nekaj žalosti?

+ Zakaj ne?

+ Sploh veste, da vas je bilo nečesa strah ali da je nekaj v vas vzbudilo žalost?

+ Ste se odrezali od tega senzitivnega dela sebe? Ste ga zanikali? Ste kompenzirali s tem, da je del vaših aktivnosti bil resnično v skladu s tem kdo ste, drugi del pa izrazito neskladen z vašimi željami in osebnostjo, zato da bi zadostili normam/pričakovanju/tihim zahtevam?

Mogoče so bili prijatelji tisti, mogoče (dominanten) oče, mogoče celo mama in kasneje vaša dekleta, partnerke, žene, … Ki so vam besedno dali vedeti, da niste okej. Niti ni bila potrebna beseda. Zaradi svoje senzitivnosti ste takoj zaznali ton glasu, mimiko, kretnje in 85% ostale (nebesedne) komunikacije, ki so jo vaši visoko senzitivni možgani zagotovo ujeli.

Očetje, ki želijo svoje sinove utrditi in ne zdržijo s sinovo senzitivnostjo. Matere, ki težko sprejmejo, da je njihov fantek senzitiven. Dekleta/partnerke/žene, ki hočemo moške, ki bodo obenem močni in samozavestni ter hkrati sočutni in čuteči, zraven pa ne prenesemo, da je naš (visoko senzitiven) partner ranljiv.

+ So vas sramotili in uporabljali zgoraj opisane stavke? Resnično – ste dobili podporo, spodbudo, razumevanje in pozornost, ki bi jo želeli in potrebovali?

+ Danes, ko ste odrasli – kako shajate? Kako (pre)živite? Se počutite okej v lastni koži?

+ Ali sploh smete biti to kar ste v svoji biti ali vas je družba požrla?

Kar naša družba v resnici potrebuje je sposobnost globokega razmišljanja in rahločutno srce.

Iz tega potem pride prava MOČ.

Visoka senzitivnost ni nekaj negativnega in slabega, tudi ni nekaj s čimer bi se hvalili in važili. Je nevtralna lastnost živčnega sistema. Je preživetvena strategija! Strategija, ki nam je pomagala preživeti skozi zgodovino in ki se je ohranila vse do danes z namenom, da ne bomo čisto uničili naših življenj, narave, odnosov, kreativnosti, duhovnosti, …

Kdo so tisti, ki jasno in glasno opozarjajo na okoljsko problematiko?

Kdo so tisti, ki jih skrbijo vrste, ki bodo kmalu izumrle?

Kdo so vsi tisti, ki so pripravljeni pogledati svojim navadam globoko v oči in bistveno spremeniti svoje življenje zaradi čuta do narave, živali, sočloveka, …?

Kdo so mnogokrat tisti pedagogi, animatorji, vzgojitelji, voditelji skupin, ki delajo z otroki in mladimi?

Kdo so vsi tisti teoretiki in filozofi, ki določenih razprav ne pustijo na miru in opozarjajo na nekaj kar mi povprečni ljudje slepo pozabljamo v vsakdanjem življenju?

Kdo so tisti, ki tiho a odločno vodijo najrazličnejše skupine in podjetja?

Kdo so vsi tisti, ki neumorno iščejo resnico v duhovnem (ne glede na to, ali so verniki, agnostiki ali ateisti)?

Kdo so vsi tisti nevsiljivi teologi, ki s svojo nemo prisotnostjo glasno govorijo o Bogu in s svojim delom tiho a pomembno doprinesejo k naši duhovnosti?

Kdo so tisti vizionarji, ki skrbno berejo znamenja našega časa in neutrudno opozarjajo, da moramo nekaj storiti drugače?

Kdo so tisti neverjetni znanstveniki, ki so nekompromisni pri svojem raziskovanju in presegajo dosedanja spoznanja?

Kdo so tisti, ki ustvarjajo lepoto in kažejo k njej? Ki živijo za njo? Kdo so vsi tisti umetniki, ki omogočajo kompleksno doživetje umetnin?

Kdo so vsi tisti ljudje, ki tiho živijo svoja vsakdanja življenja brez posebnosti, a se vsak dan sprašujejo, kako živijo in kako bi lahko delali, vzgajali in vodili drugače?

Kdo so tisti, ki dvomijo v ustaljene koncepte in spreminjajo tradicionalne in utečene načine na vseh področjih življenja?

Kdo so vsi tisti, ki se tiho skrivajo v ozadju velikanov in voditeljev in zaradi svoje sposobnosti videti globlje in dlje nudijo svojo modrost kot svetovalci?

Kdo so vsi tisti moški svetovalci in terapevti, ki sedijo na terapevtskem stolu in moškemu nasproti sebe nudijo razumevanje še posebno v momentih, ko jih ženske ne zmoremo v celoti razumeti?

Kdo so vsi tisti intuitivni posamezniki, ki vodijo nazaj k srcu?

KDO so vsi ti ljudje, moški? (Seveda tudi ženske.)

Verjemite – presenetljivo veliko jih je visoko senzitivnih.

Vse te stvari počnejo ravno zaradi visoke senzitivnosti. Počnejo jih drugače, kot če ne bi bili visoko senzitivni, saj imajo sposobnost globokega razmišljanja in čutenja, sposobnost izjemne empatije, sposobnost zaznavanja subtilnih razlik in  informacij v okolju, sposobnost intuicije, domišljije in mnogo drugega.

Dragi visoko senzitivni moški. In ženske. Živimo iz tega, kar imamo. Svojo senzitivnost lahko uporabimo, saj nam je zato dana. Preživetvena strategija, ki nam ne bo pomagala preživeti, če je ne bomo živeli.

Uporabimo jo in oblikujmo v gorivo, kanalizirajmo.

Lastnosti in sposobnosti, ki jih imamo, nam omogočajo, da delamo stvari na svoj način, ki je naš, drugačen kot pri 80% ostale populacije. Karkoli že počnemo – vse od najbolj vsakdanjih in do najbolj senzacionalnih podvigov. Ne z namenom, da bomo zaradi tega kaj boljši in niti približno ne bolj inteligentni – inteligenca nima nič z visoko senzitivnostjo.

Četudi to pomeni, da bomo na svojih področjih sami orali ledino (vsaj za nekaj časa). V zameno bomo dobili svobodo. Svobodo, da živimo na polno.

Zapis bi rada zaključila s citatom igralca, režiserja, pisatelja, producenta, komika in psihoterapevta Alejandra Jodorowsk-ega:

“Ptice, rojene v kletki, mislijo, da je letenje bolezen.”

Vzemimo svojo moč nazaj in razširimo krila.


Se prvič srečuješ z mojim delom?

Sem Maruška, zakonska in družinska svetovalka in ustvarjalka vsebin za visoko senzitivne osebe. Na spletni strani ustvarjam vsebine, ki ozaveščajo o visoki senzitivnosti in ponujajo razumevanje globoko senzitivnim, intuitivnim in ustvarjalnim posameznikom. Nove vsebine in druge dodatne informacije delim vsak drugi teden. Če želiš prejemati obvestila o novih objavah, izpolni spodnji obrazec s svojim email naslovom in se pridruži skupnosti senzitivnih. (Brez skrbi, ne bom smetila tvojega poštnega predala. Pošiljam samo tisto, kar je najpomembnejše.)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: