O ČUSTVIH IN INTUICIJI

Kako razvijati in okrepiti intuicijo s preprosto vajo (+ pdf)

Bi rad/a boljšo intuicijo? Intuicija je kot mišica, ki jo ima vsaka oseba. Kljub temu jo je potrebno razvijati/trenirati, če želimo, da ne upeša ali celo ‘atrofira’. Posamezniki, ki so zelo intuitivni, pogosto povedo, da se odločajo in živijo po svojem “občutku”. Mnogi trdijo, da jih intuicija nikoli ne razočara, tudi če je na prvi pogled videti, da so se zmotili. V končni fazi jih navidezen “neuspeh” pripelje do uspeha oz. je neuspeh bistven del, ki pripomore k uspehu.

V svoji prvi objavi o intuiciji sem napisala, da je za razvijanje našega “občutka” ali “šestega čuta” bistvenega pomena, da smo v stiku s seboj. To pomeni, da se zares slišimo in čutimo, da smo prizemljeni oz. centrirani v sebi (in posledično v Presežnem, če si duhovne sorte). To je osnova intuicije. Osnova, ki jo potrebujemo za današnjo vajo, ki lahko pomaga pri razvijanju naše intuicije.

O vaji:

Vaja je obenem absurdno preprosta in hkrati zelo učinkovita, a deluje le, če jo zares delamo. Tako kot pravi pregovor: “Vaja dela mojstra, če mojster dela vajo.”

Nauči nas, kako pridemo v stik s seboj in začnemo prepoznavati svojo resnico. Le-ta predstavlja naš notranji glas, ki nas vodi v življenju. Če želimo živeti intuitivno in posledično tudi pristno, moramo do obisti poznati sebe in kaj deluje za nas. Vsi, ki ste zelo poduhovljeni, brez skrbi. Ne učim, da smo mi alfa in omega. Ta vaja namreč pripelje do tega, da smo predani sebi in posledično globokemu notranjemu glasu, ki ultimativno vedno prihaja od Presežnega. Tisti, ki ste se v svojem življenju predali Presežnemu, veste, kako globoko lahko gre vaša intuicija. Vsi ljudje smo v prvi vrsti čuteča bitja, šele nato misleča. Presežno nam govori med drugim tudi po naših željah, potrebah, hrepenenjih in po občutkih, kar pa vsak sliši na čisto svoj, individualen način.

Predstavitev vaje:

1) Vzemi list papirja in pisalo.

2) List s črto razdeli na polovico. V prvo polovico na vrhu napiši OBČUTI SE KOT DOBRO/okej, v drugo polovico pa na vrhu napiši OBČUTI SE KOT NEPRIJETNO/ni mi okej. Lahko uporabiš tudi kar moj dokument spodaj.

3) Najdi svoj način, da se prizemljiš, umiriš oz. sprostiš.

4) Pomisli oz. prečuti “kaj v mojem življenju se občuti kot dobro/okej?” in “kaj v mojem življenju se občuti kot slabo/ni mi okej?”. Lahko gre za najbolj preproste in vsakdanje stvari. Pomembno je to, da se tebi občutijo kot dobre ali kot nelagodne. Bodi pozorna/pozoren na svoje telo in kako se odziva ob različnih stvareh, ki jih občutiš kot dobre in kot slabe. Ta občutek je namreč tvoja osnova za dobro in osnova za neprijetno/slabo.

5) Ciljaj na 20-30 stvari za vsako polovico.

Za primer prikažem svoj seznam.

Občuti se kot dobro:

– jutranje petje ptic

– mamina kurja juha

– zvok potoka v gozdičku

– božanje moje psičke

– občutek, ko se potapljam v sinje modrem morju

– ko prvikrat pogledam nek film, ki se izkaže za res dobrega

– občutek na poznem popoldanskem soncu

– kavbojke s čebelicami

– moder pulover

– pesem Ce Matin La – Air

– ko pišem

– gugalni stol

– tišina in mir po prejemu obhajila pri maši

– pesem Good Thing – Paul Revere and the Raiders

– ko lahko ob deževnih dnevih gledam filme

– jagode

– tople oči/topel pogled ** osebe

– tuširanje

Občuti se kot slabo:

– mehko/stopljeno maslo za zajtrk

– ohlajen čaj

– izpostavljenost na kliničnih vajah

– nedeljski večeri

– občutek po 2 urah neprekinjenega gledanja v elektronski zaslon

– klic od ** osebe

– trdi lešniki v čokoladi

– gneča v LJ

– boleče noge

– zgaga

– mesta

– vonj alkohola

– ko pojem en kos peciva preveč in sem neprijetno sita

– ko kdo reče “Kako je življenje težko!”

– ko pomislim “Morala bi …”

– akcijski filmi

– ko zvečer ne morem zaspati

– ko me ljudje ne slišijo

– hitro govorjenje

– ko montiram video in program ‘zašteka’

– vročina

Naslednjih 7-10 dni piši oz. dopolnjuj svoj seznam na podlagi vsakdanjega odgovarjanja na vprašanje“kaj se mi (danes) občuti kot dobro in kaj kot neprijetno/slabo”. Bodi pozorna/pozoren na svoje doživljanje v telesu. Po določenem času ne boš več potreboval/a delovnega lista, saj boš spontano priklopljen/a nase in pozorna/pozoren na svoje občutke in na svojo resnico. Le-ta nam potem postane osnova za to, da se odločimo, kaj bomo npr. zjutraj oblekli, kaj bi jedli za kosilo, kakšen film bi radi pogledali zvečer, na kakšen način se nam ustreza danes gibati itn. Postane nam tudi osnova za težje dileme in preizkušnje. Npr. to, kaj je pravi način, da s partnerjem rešiva stisko v odnosu, kaj je pravi način, s katerim lahko promoviram svoje delo, kaj potrebujem v dani situaciji ipd.

Ta vaja je tudi osnova za postavljanje mej. Npr. ne občuti se mi kot dobro (oz. občuti se mi kot slabo/neprijetno), da se javljam na klice XY osebe (ker me vedno izčrpa). To pomeni, da moram nekaj narediti glede odnosa s to osebo. Ne občuti se mi kot dobro, da jem toliko mesa. Mogoče je nastopil čas, da začnem razmišljati o tem, da ga pojem manj ali povsem preneham z uživanjem le-tega. Ne počutim se dobro, ko sem na instagramu več kot 5 minut na dan. Raziščem, kaj me pravzaprav vznemirja oz. kaj točno se občuti kot slabo  in npr. neham slediti določenim profilom ali jih dam na ‘mute’.

Za podelitev odziva na vajo ali za kakršnakoli vprašanja in pomisleke glede te vaje sem na voljo preko komentarjev pod objavo ali na socialnih omrežij. Če si na instagramu, pridi kaj naokoli – te bom vesela. 🙂

Maruška

Se prvič srečuješ z mojim delom?

Sem Maruška, zakonska in družinska svetovalka in ustvarjalka vsebin za visoko senzitivne osebe. Na spletni strani ustvarjam vsebine, ki ozaveščajo o visoki senzitivnosti in ponujajo razumevanje globoko senzitivnim, intuitivnim in ustvarjalnim posameznikom. Če želiš prejemati obvestila o novih objavah, izpolni spodnji obrazec s svojim email naslovom in se pridruži skupnosti senzitivnih. (Brez skrbi, ne bom smetila tvojega poštnega predala. Pošiljam samo tisto, kar je najpomembnejše.)

2 komentarja

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: