O ČUSTVIH IN INTUICIJI

Ali skušaš preveriti pristnost svoje intuicije z nabiranjem informacij iz zunanjega sveta? (6 načinov skrbi za intuicijo)

V današnji dobi informacij se zelo močno poudarja racionalnost in logiko, zaradi česar so drugi vidiki človekovega življenja prišli na slab glas. Tu mislim predvsem čutenje in intuicijo. Ne mislim omalovaževati znanja, izobrazbe, informacij, racionalnosti itn. Niti malo (prosim lepo, nora sem na znanje).

A kaj je v resnici problem? Ko se senzitivni in čuteči ljudje (ki so po prirojeno senzitivnem živčnem sistemu ustvarjeni tako, da v prvi vrsti čutijo in uporabljajo intuicijo) podredijo svojemu ne-dominantnemu načinu delovanja v svetu.

Ne-dominanten način delovanja?

Za vsakogar je to nekaj drugega. Za senzitivne je to npr. iskanje golih dejstev, logično razmišljanje in sklepanje. Tudi strogo linearna in ravna pot od točke a do točke b, nasičevanje z informacijami ipd. Ne govorim o tem, da takšno razumsko udejstvovanje ni potrebno, ker je. Absolutno ga uporabljajo tudi senzitivni, a ne nujno kot dominantno in spontano funkcijo, ki pride sama po sebi. Veliko ljudi v populaciji v vsakdanjem življenju operira na racionalen, logičen način in to je čisto prav in lepo. Popolno nasprotje od “prav in lepo” dobimo, ko skušamo senzitivne zriniti v isti kalup, ki ustreza le določenemu deležu ljudi.

Kaj konkretno je naraven/dominantennačin delovanja senzitivnih?

Pomeni čutiti, opazovati svet in intuitivno sklepati. Vključuje iskanje vrednosti in pomena. Ustvarjanje in izražanje idej, uvidov in vtisov. Pomeni raziskovati vzorce, pomene in simbolizem ter uporabljati domišljijo, besede, podobe in jezik. Ne-nazadnje pomeni, da senzitivni ustvarjajo prizemljen prostor zase in za druge (kljub temu, da se večinoma nahajajo v nekem prostoru in realnosti, ki se čistim racionalistom zdi izven te sfere).

Logika skupaj na igralih z intuicijo / čutenji / ustvarjalnostjo ali kdo bo prijokal domov iz igrišča

Nabiranje in pridobivanje znanja je modro dejanje, a senzitivni se morajo paziti, da se ne prenasičijo z razumskimi in drugimi informaciji. Le-to jih namreč avtomatsko pahne iz njihovega privzetega načina delovanja – čuteče prisotnosti, ki ustvarja sama po sebi.

Kaj mislim s pre-nasičevanjem in kako ga prepoznati?

Mnogim senzitivnim nikoli ni dovolj kar vedo, znajo in imajo. Sami sebi niso dovolj, saj so v svetu, ki poudarja logiko, izrazito usmerjeni k čutenju in intuiciji. Ker so v manjšini, se počutijo, da zaradi svojega spontanega/ dominantnega načina delovanja niso dovolj dobri. Poleg tega je intuicija dvorezen meč. V sebi namreč nosi tudi iskanje oz. vsaj opažanje pomena in vzorcev. Za intuitivno sklepanje senzitivni namreč potrebuje precej informacij, da lahko iz njih potegne dovolj dober pomen in dovolj dobre vzorce/ideje. Zato senzitivni nabirajo vse možne informacije, znanje, modrosti, tečaje, usposabljanja, izobraževanja itn. Dokler ne postane preveč in dokler ne zatrejo intuicije, ker je ne morejo dokazati. Senzitivni vedo. Bega jih to, ker ne vedo, kako vedo in potem tesnobno norijo. Kako naj svetu senzitivna oseba dokaže, da ve in kaj ve? Kako v svetu informacij in logike opravičiti svoje notranje znanje, intuicijo in čutenja? Z edinim sprejemljivim logičnim načinom – sistematičnim nabiranjem, urejanjem in prikazovanjem informacij. Žal to ni rešitev.

V resnici jih nobeno znanje in nobena količina informacij iz zunanjega sveta ne bo pomirila. Iščejo vse možno, saj so prepričani, da jih bo določena količina informacij usposobila za pravo razumevanje/znanje in posledično za akcijo.

V resnici ne potrebujejo več informacij, ampak manj, da bodo lahko primerno reagirali. Stvari si morajo poenostaviti. (Ni čudno, da veliko visoko senzitivnih izbere minimalizem kot pomemben del svojega vsakdanjega življenja.)

Nabiranje znanja in informacij povzroči tudi preobremenitev senzitivnega živčnega sistema. Prevelika mentalna stimulacija je lahko resničen problem za senzitivne. Vpliva med drugim, kot že omenjeno, na naše učinkovito odločanje in izbiranje akcije. Že sama biologija in nevrologija senzitivnih govorita o tem, da bistvo ni v tem, da dajemo v sebe, ampak da dajemo iz sebe. To pomeni ustvarjanje (ne le v umetniškem smislu). Senzitivni so rojeni ustvarjalci.

Flow – pretočnost ali iti s tokom

Ko govorim o flow-u, ne mislim le psihološkega koncepta oz. stanje zanosa. Absolutno sicer drži, da so senzitivni bolj senzitivni tudi za doseganje stanja zanosa. Ko govorim o flow-u, razmišljam o njem na širši način. Za potrebe te objave ga razložim takole: Gre za prosti tok ali notranjo pretočnost, ki je prisotna oz. izražena na vseh področjih življenja.

Kadar nismo pretočni, negotovo in notranje nemirni polagamo vse svoje moči v iskanje točnih in takojšnjih odgovorov, rešitev ali nadzora. Hočemo npr. vedeti, kam točno, kdaj točno in kako točno nas bo nekaj XY pripeljalo. Hočemo vedeti, kako se bo nekaj končalo, še preden sploh karkoli začnemo. Ne, ne govorim o tesnobi. 😉 Govorim o iskanju dejstev, podatkov, informacij in zagotovil. Hočemo dokaz in potrditev, da bi lahko verjeli v to, kar sicer vemo in čutimo v sebi. Malo gremo okoli svojega čutenja in intuicije. To pomeni, da sekamo polno črto, zapeljemo malo po robniku in v nasprotni smeri v krožišču. Čista štala. Bistven element resničnega notranjega vedenja/znanja niso dokazi ampak flow – pretočnost ali iti s tokom.

Brez skrbi, vse razložim. O vodi govorim predvsem v kontekstu čutenj. Voda in valovi so čustva, ki pridejo do nas in ne vemo, kako dolgo bodo trajala in kako intenzivna ter močna bodo. Če se jim npr. a) izogibamo in panično plavamo v nasprotno smer, b) se jih otepamo in se jim upiramo ali c) iščemo nadzor, nas zalijejo in potonemo. Vse, kar lahko naredimo, da ne potonemo je, da zajezdimo valove oz. prosto lebdimo v njih. Ni logičnega razumevanja in vedenja. So samo čutenja, naša pretočnost v njih in notranje znanje, ki prihaja iz naše intuicije.

Podobno drži za vse ostale življenjske stvari. Senzitivni morajo biti pretočni, iti s tokom, lebdeti v valovih in se sprijazniti s tem, da pravzaprav nimajo kontrole. Naj valovi prihajajo in odhajajo. Nič jim ne more škodovati in nič jih ne more zaliti ali potopiti, dokler dovolijo, da gre voda po svoje.

Spet nazaj na igrala z ustvarjalnostjo

Naloga in dar senzitivnih je v tem, da izražajo, ustvarjajo in kanalizirajo (zopet, ne nujno v strogem umetniškem smislu). Koga ali kaj ustvarjajo/kanalizirajo? To, kar je v njih. To, kar je bilo tam že od “davnih časov”.

Klic k akciji ali kaj storiti za našo intuicijo in čutenja, da ne bosta spet prijokali domov iz igrišča

1) Bodimo pozorni pri urejanju bivalnega okolja, saj so senzitivni zaradi svoje intuicije zelo fino uglašeni tudi na lepoto. Bivalni prostor ni zanemarljiv dejavnik tega, kako lahko senzitivna oseba živi pristno, zdravo in izpolnjeno življenje. Pomembno je torej lepo in urejeno okolje ter izogibanje prenasičenosti z materialnimi stvarmi. Poenostavljena lepota je tista, ki navdihuje senzitivnega in mu omogoča, da ne daje vase (skozi oči npr. skeniramo svoje prostore), ampak da daje iz sebe.

2) Bodimo pozorni tudi na to, s kom smo obdani v domačem življenju, socialnih skupinah, pri delu in na področju socialnih omrežij. Slednjemu naj namenijo posebno pozornost vsi tisti, ki so ustvarjalci na socialnih omrežjih. Če pride do določene ustvarjalne ali intuitivne blokade je ena od najboljših stvari, da oseba (vsaj začasno) preneha “slediti” profilom in drugim ustvarjalcem, sploh tistim, ki so iz istega kreativnega področja kot je sama. Včasih pomaga, da oseba prične opazovati nekaj čisto tretjega na socialnih omrežjih – neko novo področje, nov profil, drugo smer itn. Ali pa se konkretno sčisti od socialnih omrežij.

3) Voda! Si bil/a kdaj pozoren/pozorna na to, kaj v tebi ustvarijo počitnice ob vodi? Ni stvar samo v menjavi okolja. Voda ima svoj skrivnosten vpliv. Takšen vpliv ima npr. sprehod ob ali kopanje v reki, jezeru ali morju. Tudi potapljanje, plavanje, veslanje ali sedenje ob vodi. Opazovanje slapov, rek ali fontan. Ha, mogoče si ustvariš domačo fontano na vrtu! Zvok rek in slapov lahko poslušaš tudi preko avdio naprav, če ne moreš v naravo. Deluje tudi tuširanje, namakanje v kadi, pitje vode in mnogo drugega, povezanega z vodo. Zakaj? Voda je naravni prikaz tega, kar bi morala početi senzitivna oseba v vsakdanjem življenju – biti pretočna oz. iti s tokom. Voda pomaga tudi pri zdravem izražanju ustvarjalnosti. Zdi se, kot da nas napolni z idejami.

4) Bodimo pozorni na to, kdaj postane preveč. Vsak ima svoje senzorje za to. Mene npr. začne dobesedno boleti glava, ko črpam preveč informacij.

5) V svoj vsakdan vpeljimo igro in ustvarjalnost, da preklopimo iz leve v desno možgansko hemisfero, ki je senzitivnim načeloma veliko bolj domača. Desna možganska hemisfera je dom čutenj, intuicije in ustvarjalnosti. Kaj deluje? Karkoli se nam zdi fino, zabavno in sproščujoče.

6) Prepustiti se in zaupati Bogu/Življenju/Vesolju. Preveliko zanašanje na lasten razum senzitivnega pravzaprav vkoplje v stagnacijo. Rast se za senzitivnega začne, ko vklopi čutenja in intuicijo. Velik del čutenja in intuicije sta prakticiranje zaupanja in zdrave duhovnosti.

Za konec

Ustvarjanje je v primeru marsikoga drugo ime za senzitivnost. Ker ponavljam že tretjič, da tukaj ne mislim zgolj umetniškega ustvarjanja, povabim k razmisleku ob naslednjem vprašanju? Kaj lahko ustvarim? Ni enega odgovora. Odgovor je edino in samo tvoj. Kot tak je popolnoma pravilen in resničen. Ne pozabi: Veš!


Se poistovetiš z napisanim? Na spletni strani ustvarjam podobne vsebine, ki ozaveščajo o visoki senzitivnosti in ponujajo razumevanje globoko senzitivnim, intuitivnim in ustvarjalnim posameznikom.Če želiš biti obveščen/a o novih objavah in se pridružiti skupnosti senzitivnih, vnesi svoj email naslov v spodnji obrazec. (Brez skrbi, ne bom smetila tvojega poštnega predala. Pošiljam samo tisto, kar je najpomembnejše.)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: