O SENZITIVNOSTI

Si visoko senzitivna oseba in iskalec dražljajev?

Imaš občutek, da živiš svoje življenje istočasno z eno nogo na gasu in z drugo na zavori? Mogoče si visoko senzitivna oseba in povrhu še iskalec/iskalka dražljajev (ID).

Kaj pomeni, da si visoko senzitivna oseba in iskalka/iskalec dražljajev?

Načeloma ni težko prepoznati visoko senzitivne osebe. Vseeno se zgodi, da spregledamo visoko senzitivne posameznike, ki so ekstravertirani in/ali iskalci dražljajev. Večina visoko senzitivnih oseb (70 %) je namreč introvertiranih in večina nima lastnosti iskanja dražljajev. Stereotipno zato verjamemo, da so visoko senzitivni tisti, ki so tihi, sramežljivi, mirni ipd.

Iskanje dražljajev je lastnost, ki je prirojena. Podobno kot lastnost visoke senzitivnosti jo lahko opazimo že pri otrocih. Starši, vzgojitelji in učitelji lahko pri otroku, ki je visoko senzitiven + iskalec dražljajev, opazite naslednjo dinamiko: Otrok se v aktivnost požene s polnim gasom. Aktivnost na neki točki postane preveč za otroka in otrok to izrazi z jokom, kričanjem ali katerim drugim intenzivnim vedenjem/umikom iz aktivnosti. Vzame si nekaj trenutkov samote in miru, nato se ponovno požene nazaj v isto aktivnost, ki ga je preobremenila. Zabavna dinamika, ja. Tako kot je lahko naporna za skrbnike in vzgojitelje, je naporna za otroka samega. Razumeti moramo, da takšno vedenje in iskanje ravnotežja narekuje otrokov živčni sistem. Otrok pa potrebuje odraslega, ki mu bo pomagal regulirati nenehno potrebo po akciji in umiku.

Možne kombinacije

  1. Oseba brez lastnosti visoke senzitivnosti, ki je ali introvertirana ali ekstravertirana.
  2. Oseba brez lastnosti visoke senzitivnosti, ki je iskalka dražljajev.
  3. Visoko senzitivna oseba, ki je introvertirana.
  4. Visoko senzitivna oseba, ki je ekstravertirana.
  5. Visoko senzitivna oseba, ki je introvertirana + iskalka dražljajev.
  6. Visoko senzitivna oseba, ki je ekstravertirana + iskalka dražljajev.

Konkretni primeri

Visoko senzitivni iskalci dražljajev se ne vedejo enako kot ljudje, ki niso visoko senzitivni in so iskalci dražljajev. Visoko senzitivni, ki so tudi ID, so namreč veliko bolj previdni in naredijo vse, da poskrbijo za primerno varnost. Npr. s seboj vzamejo telefon ali povedo svojim bližnjim, kam in kdaj gredo, zato da poskrbijo za lasten občutek varnosti. (Tisti, ki niso visoko senzitivni, se navadno ne ukvarjajo toliko s tem vidikom varnosti.) Smučanje, potapljanje, jahanje, potovanja in podobne aktivnosti so pogosto del njihovega življenja. Radi se podajo v nove in vznemirljive aktivnosti/situacije, a poskrbijo, da bodo lahko iz njih hitro izstopili, ko bo postalo preveč. Tisti bolj introvertirani gredo v te aktivnosti sami, ekstravertirani pa z družbo.

Tisti visoko senzitivni, ki niso iskalci dražljajev, se še vedno lahko odločijo za eksotična potovanja, smučanje po strminah, jahanje ipd., a tega načeloma ne počnejo sami (četudi so introverti), saj jim skupina ljudi daje večji občutek varnosti in s tem zmanjša dozo negativne stimulacije. Le-to namreč iskalci dražljajev lažje prenašajo.

Ekstravertirane visoko senzitivne osebe (brez lastnosti ID) iščejo predvsem čim več socialne stimulacije. Druženja, zabave, družinska srečanja so za njih 1 A. Če so povrhu še iskalci dražljajev, bodo uživali v potovanjih in različnih dogodivščinah z drugimi ljudmi. Njihova senzitivnost jih bo izdala takrat, ko ne bodo dohajali drugih s podobnimi interesi, ki niso VSO.  Potrebovali bodo tudi več počitka in samote kot tisti, ki niso visoko senzitivni.

Introvertirani visoko senzitivni iskalci dražljajev senzacij ne bodo iskali preko socialne interakcije. Socialna interakcija jih namreč lahko že preveč stimulira. Namesto tega se bodo odločali za aktivnosti, ki jim omogočajo močna notranja doživetja. Npr. meditacija, različne duhovne prakse, analiza sanj, ustvarjanje in uživanje v umetnosti/glasbi/filmu, poglabljanje v določeno tematiko na nekem (profesionalnem) področju ipd.

V kateri skupini najdeš sebe? Kaj drži ali ne drži zate?

Več o visoki senzitivnosti, iskanju dražljajev ter introvertiranosti/ekstravertiranosti si lahko prebereš v objavi tukaj.


Se poistovetiš z napisanim? Na spletni strani ustvarjam druge podobne vsebine, ki ozaveščajo o visoki senzitivnosti in ponujajo razumevanje globoko senzitivnim, intuitivnim in ustvarjalnim posameznikom.Če želiš biti obveščen/a o novih objavah in se pridružiti skupnosti senzitivnih, vnesi svoj email naslov v spodnji obrazec. (Brez skrbi, ne bom smetila tvojega poštnega predala. Pošiljam samo tisto, kar je najpomembnejše.)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: