SKRB ZASE

6 bistvenih korakov, ki nam lahko pomagajo spregovoriti o doživljanju depresije

Ni lahko spregovoriti o lastni depresiji. Veliko je sramu, občutij neprimernosti in z njimi povezanega strahu. Strahu pred tem, da bi bili breme drugim. Da bi nas obsojali in kritizirali za našo stisko. Da bi bili ponižani ali osramočeni. Da nas drugi ne bi razumeli. Da nas bi zavrnili. Da bi se nas ustrašili in več ne bi želeli biti v odnosu z nami.

Depresija povzroči, da se ljudje počutijo izrazito osamljene in izolirane. Zdravilo proti osamljenosti? Povabimo k sebi najbližje tako, da jim spregovorimo o svojem doživljanju. Dajmo sebi in njim priložnost, da nam stojijo ob strani. Ker tisti, ki nas imajo radi, želijo biti ob naši strani.

Zakaj se bojimo in zakaj skrivamo?

a) Depresija je še danes velik tabu in okoli nje je napletena velika gmota po imenu stigma. Z velikim S. Hja, vem, malo smo ostali v prazgodovini.

b) Ljudje pogosto nepremišljeno razmetavamo s pojmom depresije. Ko imamo npr. slab dan, rečemo, da se počutimo depresivne ali da smo v “depri”. Če je zunaj oblačno, rečemo, kako je depresivno vreme. Depresija kot bolezen sčasoma izgubi svoj realen pomen in postane razvrednotena.

c) Ker je depresija nevidna motnja, jo je težko argumentirati oz. potrditi in pokazati nanjo. Kadar imamo npr. zlomljeno roko, se vidi. Ljudem tudi ni preveč težko razumeti, če ima nekdo sladkorno bolezen. Depresija pa se velikokrat ne vidi in pogosto jo je težko razumeti. Zato se oseba s to motnjo sprašuje: “Mi bodo drugi sploh verjeli? Me bodo jemali resno?”

d) Za depresijo in druge duševne motnje je izjemno težko najti besede. To motnjo naredi še bolj neobvladljivo in nam daje občutek nerešljivosti. Največkrat ljudje začnejo takole: “Mislim, da sem depresivna/depresiven.” Ko vprašam, kaj mislijo s tem oz., kako je za njih to videti, nadaljujejo: “Tako sem utrujen/a.” “Sploh ne vidim več smisla.” “Ne da se mi več.” “Nimam več moči.” Čeprav so takšni opisi velikokrat najboljše, kar zmoremo povedati o svoji stiski, v drugih ljudeh okoli nas prebudijo nerazumevanje in tihe sodbe. Načeloma še danes ljudje zelo slabo razumemo depresijo, vključno s tistimi, ki se soočajo z njo.

Bistveni koraki pri razkrivanju depresije našim najbližjim

1. Najpomembnejše je razumevanje. Če želimo drugim razložiti, kaj se dogaja z nami, moramo prvo sami razumeti. Spoznajmo bolezen, s katero se soočamo. Kajti depresija je bolezen. Ni šibkost in ni nekaj, kar si sami navlečemo. Tako kot lahko zbolimo za pljučnico ali si poškodujemo del telesa, tako lahko zbolimo zaradi depresije ali drugih motenj. Moji prvi dve objavi na instagramu v tej seriji o veliki D. govorita ravno o tem. S svojimi informacijami ti lahko pomagata pri luščenju bistvenih informacij. Prilagam dostop do njiju spodaj.

2. Najdi besede prvo zase. Besede, ki jih lahko potem posreduješ drugim. Pomagaj si npr. z miti, ki smo jih razbili v eni od zgornjih Instagram objav. Prepoznaj, s katero simptomatiko se soočaš in kako intenzivno jo doživljaš. Doživljaš simptome kot blage, zmerne ali težke? Koliko je omejeno tvoje funkcioniranje? Ko boš skušal/a odpreti to temo s svojimi bližnjimi, jim torej pomagaj razumeti z razbijanjem mitov in z opisom simptomatike.

3. Kdo želiš, de izve oz. kdo mora izvedeti? Kdo veš, da bi najprej razumel in zmogel ponuditi svojo oporo? Je kdo, za kogar ne želiš, da bi vedel? Je kdo, za kogar z gotovostjo veš, da te lahko začne poniževati, sramotiti in ti mogoče celo odkloni svojo pomoč?

4. Napiši pismo. Marsikdo se odloči, da bo napisal pismo, ker je tako lažje in bolj varno. V miru lahko namreč zbereš in organiziraš svoje misli in jih preliješ na papir. Pisanje pisma bo povrhu imelo še terapevtski učinek.

V pismo (ali pogovor) lahko vključiš naslednje elemente:

  • Povej/napiši, da ti je težko govoriti o tem in da odpiraš to temo, ker ti je ta oseba pomembna.
  • Povej, da greš skozi nekaj res zahtevnega in da bi rada pomagala razumeti tej osebi, zakaj se mogoče ne vedeš enako kot prej.
  • Razloži, kaj dejansko zate pomeni depresija, kako hudo ti lahko postane in kako vpliva na celotno tvoje življenje.
  • Povej, da ni to nekaj, kar bi si sam/a povzročil/a, ampak se je enostavno zgodilo.
  • Ker imamo navadno ljudje svoje ideje o depresiji, povej, da depresija vsako osebo prizadene na drugačen način, zato se lahko tvoja izkušnja razlikuje od idej, ki jih ima druga oseba o depresiji.
  • Razloži, da depresija ni le žalost ali brezvoljnost. Da gre za kompleksno bolezen, zaradi česar je ne moreš razrešiti samo s pozitivnim razmišljanjem, zahajanjem v naravo ali meditacijo.
  • Da ne obstaja hitra rešitev, ampak je potrebno vztrajno delo, saj so tudi vzroki za njen nastanek pogosto mnogoteri.
  • Povej, da bi rad/a, da ti gre na bolje, da iščeš pomoč, a da včasih postane zelo težko in da se hitro utrudiš. (Ko smo že pri tem – prosim, če si še nisi, si čim prej poišči strokovno pomoč.)

5. Povabi osebo, če želi in zmore, da ti pomaga. Po mojih izkušnjah so ljudje načeloma vedno pripravljeni priskočiti na pomoč. Tudi ko bolezni ne razumejo, želijo pomagati in marsikdaj sami začnejo brskati za informacijami (sploh mame). Prosi to osebo, da te skuša razumeti v tem, kar doživljaš. Povabi jo k temu, da ti lahko postavi kakršnokoli vprašanje, če ji kaj ne bo jasno. In povej ji, kaj bi si želela od nje. Je to pogovor/ objem/ beseda spodbude/ zagotovilo, da bo oseba ostala s teboj?

6. Na koncu pa dodaj še en hvala. 🙂

In ne pozabi. Tvoje življenje je dragoceno in edinstveno. Čeprav mogoče čutiš, kot da si v breme, je v resnici drugim tvoj obstoj nezamenljiv in tvoj dih največji dar na svetu. Upam, da lahko v sebi najdeš to resnico in jo začutiš v srcu in telesu.

Hvala, ker vztrajaš. Hvala, ker iščeš način. Hvala, ker se z vsakim dnem znova odločaš, da hočeš na bolje.

Držim pesti in navijam zate!

Maruška


Se prvič srečuješ z mojim delom?

Pozdravljen/a!

Sem Maruška, zakonska in družinska svetovalka in ustvarjalka vsebin za visoko senzitivne osebe. Na spletni strani ustvarjam vsebine, ki ozaveščajo o visoki senzitivnosti in ponujajo razumevanje globoko senzitivnim, intuitivnim in ustvarjalnim posameznikom. Nove vsebine in druge dodatne informacije delim vsak drugi teden. Če želiš prejemati obvestila o novih objavah, izpolni spodnji obrazec s svojim email naslovom in se pridruži skupnosti senzitivnih. (Brez skrbi, ne bom smetila tvojega poštnega predala. Pošiljam samo tisto, kar je najpomembnejše.)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: