USTVARJALNO

DELAVNICA – Priprava na jesen: Kako neviden svet narediti viden in oprijemljiv?

Senzitivni v sebi nosijo pisano notranje življenje in posledično veliko darov in talentov, ki niso oprijemljivi in konkretni sami po sebi. Notranje je nevidno in če hočemo narediti premnoge ideje, vtise, podobe, uvide, čutenja in globoka hrepenenja oprijemljiva in takšna, da hranijo in služijo nam in drugim, moramo v zahteven notranji proces. Le-ta lahko, če opravimo potrebno delo, obrodi bogate sadove.

Sliši se enostavno. Naj povem, če še ni jasno, da ni.

Presneto težko je narediti notranji svet globoko senzitivne duše oprijemljiv in konkreten. V osnovi so mnogi senzitivni močno intuitivni, intuicija pa je stvar neoprijemljivega. Je stvar plavanja v morju čutenj, opazovanja oblakov na nebu vtisov, lebdenja po planjavah uvidov in spuščanje zmaja skozi veter idej, ki ne neha pihati. Tisto, kar nas naredi lačne po knjigah, filmih, glasbi, slikah in po drugi umetnosti, nas naredi tudi divje nenasitne po nečem, kar niti ne znamo imenovati. Globok vodnjak nemoči in majhnosti, ko skušaš ustvariti in narediti vidno to, kar nevidnega nosiš v sebi. Vsak dan živiš iz tega. Hrani te in vzdržuje. A kaj, če ne najdeš načina, da stvari konkretiziraš do mere, da bi te vzdržale tudi pri blagostanju.

Akcija, disciplina, načrti, koraki in dejanja – to je nekaj, kar ne pride samo po sebi za mnoge globoko senzitivne. Tega procesa se moramo naučiti skozi življenje. Zanj se moramo za razliko od drugih odločiti. Vsak dan znova. Kljub bolečemu notranjemu odporu in samo-sabotaži, ki nas rada preseneti od zadaj. Za ta neprijeten proces se odločimo iz odgovornosti in spoštovanja do sebe in svojega notranjega sveta. Iz potrebe, da posvetimo in naredimo vidno to, kar nam je dano na skrivaj.

Tvoj notranji svet je tam, da se izrazi, ustvari in dobi obliko. V nasprotnem primeru ješ pepel, ki je nastal kot posledica neizraženega notranjega ognja. Pepel, ki te duši ali se ti na žgoč način vsede v želodec.

Okej, dovolj slikovite turobnosti. 😉

V jeseni se naša pozornost začne preusmerjati nazaj v notranjost. Svet počasi utihne in globlje se srečamo sami s seboj. Pomembno postane notranje delo. Od izredno ekstravertiranega in socialnega poletja se premaknemo v notranje pokrajine. Sprehajamo se po njih, pobiramo sadove, grabimo listje, opazujemo in reflektiramo.

Kot letni čas jesen v sebi prinaša proces poslavljanja. Poslavljamo se, ne le od poletja, ampak tudi od leta. Jesen je namreč za marsikoga začetek novega leta. (Moj koledar je pravzaprav naravnan od oktobra do oktobra.) Po bolj brezskrbnem poletju se začenjajo novi projekti. Gremo nazaj v šole in v službah se odpira marsikaj novega.

Jesen je tudi proces ustvarjanja. S svojimi bogatimi in pisanimi sadovi iz narave, prebudi sile ustvarjalnosti tudi v nas. Čudimo se nad veličino naših notranjih prostorov in iz njih črpamo zaloge za bolj hladne in temne dni. Zima bo namreč hitro tu in potrebno jo bo preživeti. Zato je dobro izkoristiti jesen v tem, kar nam daje po naših vsajenih plodovih v pomladi in po bogatem cvetenju v poletju.

Katere sadove lahko ti pobereš? Te bodo vzdržali skozi zimo? Če ne, kaj lahko narediš, da poskrbiš zase? Kako lahko neguješ in ustvariš zase to, po čemer hrepeniš? Jesen je čas, ko se moramo soočiti s svojimi hrepenenji. Duša nam govori in nas vabi, da poskrbimo za njo, da bomo zdržali tudi zimo. Hrepenenja so navdihi in napotki naše duše, kam moramo. Hrepenenja so tudi zelo abstraktna in nevidna. Notranja. Za njihovo uresničitev jih je potrebno narediti vidne. Potrebno jih je prizemljiti. Spodaj najdeš navodila za aktivnost, ki ti lahko pomaga na enostaven način konkretizirati notranje doživljanje kot pripravo na lepo jesen.

Uživaj v aktivnosti in sporoči, če si jo izpeljal/a in kako je bilo.

Podpora delavnici
Vizijska tabla: JESEN 2020

Se poistovetiš z napisanim? Podobne vsebine in informacije o senzitivnosti in ustvarjalnosti delim vsak drugi teden. Če želiš biti obveščen/a o novih objavah in se pridružiti skupnosti senzitivnih, vnesi svoj email naslov v spodnji obrazec. (Brez skrbi, ne bom smetila tvojega poštnega predala. Pošiljam samo tisto, kar je najpomembnejše.)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: