O ČUSTVIH IN INTUICIJI USTVARJALNI PROCES

Kaj ti pomaga narediti tvoj senzitiven notranji svet viden in oprijemljiv?

Senzitivni v sebi nosimo pisano notranje življenje in posledično veliko darov in talentov, ki niso oprijemljivi in konkretni sami po sebi. Notranje je nevidno in če hočemo narediti premnoge ideje, vtise, podobe, čutenja in globoka hrepenenja oprijemljiva in takšna, da hranijo in služijo nam in drugim, moramo v globok notranji proces. Le-ta lahko, če opravimo potrebno delo, obrodi bogate sadove.

Sliši se enostavno. Naj povem, da ni. Presneto težko je narediti notranji svet globoko senzitivne duše oprijemljiv in konkreten, še posebej, če nič ne ustvarjaš (npr. rišeš, pišeš, fotografiraš, slikaš, poješ ipd.).

V osnovi so mnogi senzitivni močno intuitivni, intuicija pa je stvar neoprijemljivega. Je stvar plavanja v morju čutenj, opazovanja oblakov na nebu vtisov, lebdenja po planjavah uvidov in spuščanje zmaja skozi veter idej, ki nikoli ne neha pihati.

Tisto, kar nas naredi lačne po knjigah, filmih, glasbi, slikah in po drugi umetnosti, nas naredi tudi divje nenasitne po nečem, kar niti ne znamo imenovati. Globok vodnjak nemoči in majhnosti, ko skušaš ustvariti in narediti vidno to, kar nevidnega nosiš v sebi. Vsak dan živiš iz tega. Hrani te in vzdržuje. A kaj, če ne najdeš načina, da stvari konkretiziraš do mere, da bi te vzdržale tudi pri blagostanju in morebiti služile tudi ljudem okoli tebe?

Za ta notranji proces se odločimo iz odgovornosti in spoštovanja do sebe in svojega notranjega sveta. Iz potrebe, da posvetimo in naredimo vidno to, kar nam je dano na skrivaj. Tvoj notranji svet je tam, da se izrazi, ustvari in dobi obliko. V nasprotnem primeru ješ pepel, ki je nastal kot posledica neizraženega notranjega ognja. Pepel, ki te duši ali se ti na žgoč način vsede na želodec.

Okej, dovolj slikovite turobnosti. 😉

“Jesen je stvar duše” ~ F. Nietzsche

V jeseni se naša pozornost začne preusmerjati nazaj v notranjost. Svet počasi utihne in globlje se srečamo sami s seboj. Pomembno postane notranje delo. Od izredno ekstravertiranega in socialnega poletja se premaknemo v notranje pokrajine. Sprehajamo se po njih, pobiramo sadove, grabimo listje, opazujemo in reflektiramo.

Kot letni čas jesen v sebi prinaša proces poslavljanja. Poslavljamo se, ne le od poletja, ampak tudi od leta. Jesen je namreč za marsikoga začetek novega leta. (Moj koledar je pravzaprav naravnan od oktobra do oktobra.) Po bolj brezskrbnem poletju se začenjajo novi projekti. Gremo nazaj v šole in v službah se odpira marsikaj novega.

Jesen je tudi proces ustvarjanja. S svojimi bogatimi in pisanimi sadovi iz narave, prebudi sile ustvarjalnosti tudi v nas. Čudimo se nad veličino naših notranjih prostorov in iz njih črpamo zaloge za bolj hladne in temne dni. Zima bo namreč hitro tu in potrebno jo bo (pre)živeti. Zato je dobro izkoristiti jesen v tem, kar nam daje po naših vsajenih plodovih v pomladi in po bogatem cvetenju v poletju.

Jesen je namreč čas, ko se moramo soočiti s svojimi hrepenenji. Duša nam govori in nas vabi, da poskrbimo za njo, da bomo zdržali tudi zimo. Hrepenenja pa so vedno napotki naše duše, kam moramo. Ker so hrepenenja navadno zelo abstraktna in notranja, jih je za njihovo uresničitev potrebno narediti vidne. Potrebno jih je prizemljiti.

Sama svoj notranji svet najraje naredim viden preko fotografij, ki mi pomagajo na enostaven način konkretizirati notranje doživljanje kot pripravo na različna obdobja mojega življenja. Spodaj pripenjam kolaž fotografij, ki sem jih izbrala za jesen. Fotografije v obliki podob namreč govorijo vse tisto, kar besede ne morejo, in mi posledično pomagajo zaznavati, kakšno vzdušje si globoko v sebi želim gojiti v danem obdobju. Tokratno jesen si npr. želim toplo, umirjeno, tiho, ustvarjalno, pisano in tankočutno, kar odraža tudi spodnji kolaž.

Vizijska tabla: JESEN 2020

Kako pa ti narediš svoj notranji svet viden in resničen? Kako lahko neguješ in ustvariš zase to, po čemer hrepeniš, in kakšna aktivnost ti lahko pri tem pomaga (npr. fotografiranje, pisanje, kuhanje, peka, ples, gibanje itn.)?

Maruška


Se prvič srečuješ z mojim delom?

Pozdravljen/a!

Sem Maruška, zakonska in družinska svetovalka in ustvarjalka vsebin za visoko senzitivne osebe. Na spletni strani ustvarjam vsebine, ki ozaveščajo o visoki senzitivnosti in ponujajo razumevanje globoko senzitivnim, intuitivnim in ustvarjalnim posameznikom. Če želiš prejemati obvestila o novih objavah, izpolni spodnji obrazec s svojim email naslovom in se pridruži skupnosti senzitivnih. (Brez skrbi, ne bom smetila tvojega poštnega predala. Pošiljam samo tisto, kar je najpomembnejše.)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: