VISOKO SENZITIVNA OSEBA

Zmotna prepričanja o visoko senzitivnih osebah

Kot visoko senzitivna oseba se v življenju pogosto srečujem z napačnim razumevanjem lastnosti senzitivnosti. Okoli besede senzitivnost imamo namreč ljudje določeno osebno zgodovino in z njo povezano prtljago. Pogosto gre za naše nerazumevanje ali mešanje določenih lastnosti in pojmov.

V čem torej ljudje najpogosteje napačno razumemo visoko senzitivnost?

Kot prvo …

#1 Raziskovalci so ugotovili, da obstajajo znotraj populacije 3 skupine. Prb. 20% populacije je visoko senzitivnih. (Le-tem so v prvi vrsti namenjene vse moje pisarije.) Prb. 40% populacije je zmerno senzitivnih. To so tisti, ki čutijo, da so bolj senzitivni od nekaterih, a še vedno ne toliko senzitivni kot tisti iz skupine visoko senzitivnih. Teh 40% populacije lahko še vedno veliko pridobi iz tega, da se pobliže seznani z visoko senzitivnostjo. Prb. 20% populacije je nizko senzitivnih in jim tema zaradi njih samih ni pomembna. Nimajo visoko senzitivnega živčnega sistema. Če se začnejo ukvarjati s to tematiko, je to zaradi nekoga iz njihovega bližnjega okolja, ki je visoko senzitiven.

Kot drugo, tretje, četrto …

#2 Vsaka visoko senzitivna oseba je drugačna. Ne drži vse, kar nekje preberemo, za vsako senzitivno osebo.

#3 Biti visoko senzitiven ne pomeni, da si ‘kraljica drame‘ in da pretirano reagiraš na svet okoli sebe. Res je, da visoko senzitivni svet doživijo močneje kot drugi in da mogoče jočejo pogosteje kot drugi, a to ne pomeni, da se zjočejo za vsako stvar ali brez razloga. Po mojih izkušnjah se lahko zunanjim opazovalcem visoko senzitivni zdijo prej brez-izrazni kot pretirano izrazni. Razlog za to se skriva v tem, da senzitivna oseba vedno prvo opazuje in globoko procesira, šele nato reagira oz. ustvari določen odziv. Oboje hkrati zna biti včasih preveč.

#4 Izraz ’empat’ ne pomeni isto kot izraz ‘visoko senzitivna oseba’. Vsi visoko senzitivni se ne prepoznajo za empate, medtem ko se večina empatov prepozna za visoko senzitivne. Več o tem, kaj pomeni biti empat in kako se empati razlikujejo od visoko senzitivnih, si lahko prebereš v objavi tukaj.

#5 Visoka senzitivnost ne pomeni senzorne občutljivosti ali motnje senzornega procesiranja. Ne gre za tvoj vid, sluh, voh, okus ali tip, ampak gre za globino procesiranja tega kar vidiš, slišiš, vonjaš, okusiš, otipaš in začutiš. Ni nujno, da se te globine vedno zavedaš, a vedno je tam in ta globina je tista, ki pripelje do prevelike stimulacije in hitrejše utrujenosti.

#6 Senzitivnost ne pomeni, da si prijazen in tankočuten za potrebe drugih ljudi. Veliko je ljudi, ki so izredno tankočutni in skrbni za čustva in potrebe drugih, a niso visoko senzitivni.

#7 Visoka senzitivnost ne govori o tem, koliko si inteligenten. Inteligenca nima nič z visoko senzitivnostjo. Ljudje so lahko zelo inteligentni (tudi čustveno) in niso visoko senzitivni.

#8 Pri visoki senzitivnosti ne gre za nadarjenost, ki jo srečamo pri prb. 3% populacije. Veliko nadarjenih ljudi sicer trdi, da so visoko senzitivni, niso pa vsi visoko senzitivni kategorizirani kot ‘nadarjeni’.

#9 Visoka senzitivnost ni sopomenka za ‘introvertiranost’. Introvertirani se hitreje utrudijo ali »izpraznijo« v družabnih/socialnih situacijah, visoko senzitivne pa izprazni okolje samo po sebi (ne le socialna okolja). Če si introvertirana visoko senzitivna oseba, potem te bo utrudilo in izpraznilo oboje. 30% visoko senzitivnih oseb je ekstravertiranih.

Upam, da objava razjasni nekaj najpogostejših nerazumevanj, ki so povezana s senzitivnostjo. Če ti ostaja še kakšno področje nerazumljivo, kot vedno, lahko napišeš pod komentarje spodaj, me kontaktiraš na instagramu ali pa tukaj. Zelo rada in z veseljem odgovorim. 😊


Se prvič srečuješ z mojim delom?

Sem Maruška, zakonska in družinska svetovalka in ustvarjalka vsebin za visoko senzitivne osebe. Na spletni strani ustvarjam vsebine, ki ozaveščajo o visoki senzitivnosti in ponujajo razumevanje globoko senzitivnim, intuitivnim in ustvarjalnim posameznikom. Izpolni spodnji obrazec in se pridruži moji email listi, preko katere boš redno obveščen/a o novih objavah. (Brez skrbi, ne bom smetila tvojega poštnega predala. Pošiljam samo tisto, kar je najpomembnejše.)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: