SKRB ZASE

5 načinov, s katerimi lahko to zimo poskrbiš za svojo senzitivnost

Zima je čas, ki je nekaterim navadno težak, drugim pa izredno lep in vznemirljiv. Ne glede na to, v katero skupino spadaš, zagotovo čutiš, kako je letošnja zima prežeta z negotovostjo, izgubo in žalovanjem. Zaradi tega je letos njena modrost toliko bolj pomembna za vse nas. Kot visoko senzitivna oseba jo zagotovo slutiš v najglobljih delih sebe.

Modrost, ki jo lahko zaznamo, če se obrnemo k naravi. Podoba le-te se v zimi drastično spremeni. Drevje je odvrglo svoje listje, zemlja je postala mokra in hladna, barvna paleta je polna globokih odtenkov rjave, zelene in sive. Preden snežena odeja prekrije naše pokrajine, ostaja podoba narave precej pusta, mrka in niti približno romantična. Zdi se, kot da se nič ne dogaja in da smo vsi skupaj na čakanju. Pisana obleka jeseni je izginila, zima je slekla zemljo. S seboj je vzela garderobo celega leta. Vzela jo je v podzemlje, da opravi proces kompostiranja.

Ne glede na to, koliko se veseliš ali ne veseliš zime, me zanima: Kaj se lahko ti naučiš od tega letnega časa? Premisli in prečuti to vprašanje, preden nadaljuješ z branjem.

Zima nas uči počivati

Resnično in globoko. Uči nas, kako pomembno je, da si vzamemo odmor. Nič namreč ne cveti čez celo leto. Vmesno obdobje praznine med produktivnim časom jeseni in pomladi ima velik pomen za nabiranje in ohranjanje energije skozi bolj živahen del leta. Narava si vzame čas za počitek vsako leto, mi pa se počitku nenehno upiramo.

Zaradi tega bi te rada povabila, da razmisliš, kako lahko ustvariš več časa in prostora za počitek, kako si lahko daš več dovoljenja za umik vase in za upočasnitev tempa življenja v teh hladnih mesecih. Tudi če bo le nekaj minut ali kakšno uro več, kot bi si sicer dovolil/a ob različnih priložnostih. Počitek je za vse nas nujen. Kot tak je tudi izjemno produktiven. Brez počitka namreč ne moremo nadaljevati svoje poti, zato zime ne moremo preplonkati – davek bomo plačevali spomladi.

Spodaj delim nekaj svojih idej – tako iz osebnega kot tudi strokovnega vidika – kako lahko poskrbimo zase v zimskem času

Ustavi se in kultiviraj počitek

V današnji družbi nekako verjamemo, da je počitek slab, egoističen in neproduktiven. Pozabili smo na modrost in način življenja naših prednikov. Ne gre za to, da bi naj kar prenehali z vsem delom, ampak da najdemo način, kako lahko počivamo vsaj malo več, kot bi sicer.

Izberi namen – kaj želiš zase to zimo?

Bodi namenski/a. Ne dovoli, da se ti zima enostavno zgodi. Kako se želiš počutiti? Kaj najbolj potrebuješ? Kako si lahko daš vsaj malo več tega, po čemer hrepeniš?

Bodi v naravi

Pojdi ven na zrak, k drevesu (če živiš v mestu) ali v gozd (če imaš to srečo, da si na podeželju). Mislim, da ni potrebno razlagati, kako narava umirja naš živčni sistem in krepi imunskega. Izkoristi sneg, da narediš snežaka, ustvariš angela s telesom ali se popelješ s sanmi.

Aktiviraj 5 čutov

Trenutek veselja si lahko ustvarimo na najbolj preproste načine, tako da aktiviramo svoje čute in se jim predamo. Prebujanje čutov nam pomaga pregnati naveličanost vsakdana.

Ideje za aktivacijo vida:

Išči to, kar se ti zdi lepo. Vzemi si čas in izbrano dobro opazuj. Npr. način, kako prihaja sonce skozi okno, lepoto zasnežene pokrajine, notranjo dekoracijo, praznične lučke, okraske za božično drevo, lepo zavita darila ipd.

Ideje za aktivacijo sluha:

Prasketanje ognja, ki ga lahko najdeš tudi na youtube-u, božična glasba, šepet padajočega snega in tišina zasnežene pokrajine.

Nekaj idej za aktivacijo dotika:

Debeli puloverji in nogavice, tople in mehke deke ali crkljanje z našim domačim ljubljenčkom, ki komaj čaka, da se lahko stisne ob toplino našega telesa, valjanje v snegu, kepanje, …  Bodi pozoren/a, kako se vse to občuti na tvoji koži in telesu. 😊

Nekaj idej za aktivacijo vonja:

Dišeče svečke, vonj kamina, peka piškotov itn.

Ideje za aktivacijo okusa:

Vroča čokolada, praznični čaji, zakuhanček, praznična peka, …

Refleksija leta in kultiviranje hvaležnosti

Poglej nazaj na leto 2020 in opravi svoje lastno kompostiranje – refleksijo. Pri tem ti lahko pomagajo naslednja vprašanja: Kaj vse si doživel/a? V čem si bil/a uspešen/a? Katere spomine bi rad/a vzela s seboj? Kaj ni bilo lahko? Za kaj si hvaležen/a? Kaj si želiš za leto 2021? Kako se želiš počutiti?

Ni pravega ali napačnega načina za prakticiranje zgornjih praks, samo sledi sebi.

Upam, da ti je zapis prinesel več dovoljenja, da se umakneš vase, si vzameš čas za počitek in poskrbiš zase v tej zimi. Če se poistovetiš z napisanom in bi želel/a izvedeti še več, izpolni spodnji obrazec in se pridruži moji email listi, preko katere boš redno obveščen/a o novih objavah. (Brez skrbi, ne bom smetila tvojega poštnega predala. Pošiljam samo tisto, kar je najpomembnejše.)


Se prvič srečuješ z mojim delom?

Sem Maruška, zakonska in družinska svetovalka in ustvarjalka vsebin za visoko senzitivne osebe. Na spletni strani ustvarjam vsebine, ki ozaveščajo o visoki senzitivnosti in ponujajo razumevanje globoko senzitivnim, intuitivnim in ustvarjalnim posameznikom. Nove vsebine in druge dodatne informacije objavljam vsak drugi teden. Da ne zamudiš novih objav, izpolni zgornji obrazec s svojim email naslovom in se pridruži skupnosti senzitivnih.

1 komentar

  1. Lepo si to napisala. Nekaj sem že naredila, nekaj pa še bom. Si me vzpodbudila, motivirala. Zima je zame zelo lepa in snežink se še vedno po otroško razveselim. Hvalaaa. Lp

    V ned., 13. dec. 2020 23:25 je oseba DARILO VISOKE SENZITIVNOSTI napisala:

    > maruskakrajnc posted: ” Zima je čas, ki je nekaterim navadno težak, drugim > pa izredno lep in vznemirljiv. Ne glede na to, v katero skupino spadaš, > zagotovo čutiš, kako je letošnja zima prežeta z negotovostjo, izgubo in > žalovanjem. Zaradi tega je letos njena modrost toliko bolj ” >

    Liked by 1 person

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: