SKRB ZASE

Sem lahko kot visoko senzitivna oseba občutljiv/a tudi na menjavo letnih časov?

Da, zagotovo! Ob tem se seveda pojavi dodatno vprašanje: Kaj lahko storimo glede tega predvsem sedaj v zimi? Razumevanje in senzitiven pristop sta vedno odgovor na ta in podobna vprašanja.

Naša telesa so iz narave

Oz. naša telesa so naša narava. Kot se skozi letne čase spreminja narava, tako se spreminja tudi naše telo, in kot visoko senzitivna oseba boš najverjetneje tudi ta vidik življenja doživel/a v sebi globlje kot 80% ostale populacije. Ljudje pa hočemo biti ves čas v poletju. To se kaže v načinu, kako živimo, kaj in kako delamo, kako počivamo/ne počivamo itn. Ves čas imamo (ali pa želimo imeti) dostop do vsega. Ves čas je v nas notranja napetost in težnja po vključevanju v zunanji svet (lastnost poletja). Mnogi se ob tem bojimo stopiti korak nazaj, se umakniti vase in počivati (lastnost zime).

Kljub vsemu ne moremo biti ves čas v poletju, saj ne bomo vzdržali. Zaradi tega moramo biti sedaj v času zime pozorni predvsem na naslednje vidike: Pretiravanje v delu, pretirana fizična aktivnost, izogibanje počitku (čeprav si ga naše telo trenutno želi več), pretirana mentalna stimulacija in pomanjkanje spanja (tudi slednjega si naše telo v času zime želi več.

V času zime smo poklicani k opravljanju bolj nežnega dela, k premišljevanju, počivanju in poslušanju naše notranjosti.

Za to obstaja veliko različnih praks, vsak od nas pa ima svoje. Bistvene točke teh praks so:

  • ohranjanje telesne toplote (preko toplih napitkov, tople hrane, toplih oblačil ipd.)
  • meditacija in ohranjanje čuječnosti
  • kreativno delo, ki omogoča počasnejši ritem (npr. pisanje)
  • počitek in več spanja
  • počasno gibanje in nežno raztezanje telesa

Dodatna spodbuda za ustvarjanje čuječnosti

Imam dobro novico za tiste, ki jih na zgornjem seznamu nagovarja točka meditacije/čuječnosti. Če si naročnik Netflixa, ne spreglej odlične serije Headspace, kjer najdeš kratke 20 minutne oddaje o meditaciji in čuječnosti, ter znotraj njih kratke vodene meditacije. Headspace ima tudi svojo brezplačno mobilno aplikacijo, na kateri te vsak dan pričaka več možnosti za meditacijo (3-20 minut). V zadnjih letih sem poskusila že kar nekaj različnih orodij in aplikacij za meditacijo, a Headspace mi je daleč najljubša. 😉

Naj bo zima čim bolj lepa. V primeru, da se ti kdaj zatakne pri počivanju in ne veš, kako naprej, pomisli na majhne medvedke. V svojem zimskem vedenju nosijo polno modrosti za nas ljudi. Učimo se počivati od najboljših!


Se prvič srečuješ z mojim delom?

Sem Maruška, zakonska in družinska svetovalka in ustvarjalka vsebin za visoko senzitivne osebe. Na spletni strani ustvarjam vsebine, ki ozaveščajo o visoki senzitivnosti in ponujajo razumevanje globoko senzitivnim, intuitivnim in ustvarjalnim posameznikom. Izpolni spodnji obrazec in se pridruži moji email listi, preko katere boš redno obveščen/a o novih objavah in drugih pomembnih informacijah za senzitivne. (Brez skrbi, ne bom smetila tvojega poštnega predala. Pošiljam samo tisto, kar je najpomembnejše.)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: