SKRB ZASE

Pomen refleksije in zaključevanja + pisanje novega poglavja

Nekateri ljudje dobijo največ energije iz zaključevanja, spet drugi iz novih začetkov. Ne glede na to, v katero skupino spadamo, pa v primeru, ko ne ustvarimo prostora za zaključevanje, tvegamo ponavljanje starih načinov in vzorcev. Odigravamo isti film v novih okoliščinah.

Tako kot imajo čustva svoj začetek, vrh in pomiritev, tako imajo tudi naše življenjske zgodbe svoj začetek, sredino in konec. Pomembno je, da si dovolimo iti skozi vse faze, sicer obtičimo na sredini procesa, kar pa je vedno velik odjemalec naše moči in energije. Dovoliti si moramo izpustiti. Tako se lahko hkrati veselimo novega leta, med tem ko žalujemo za tistim, kar smo pričakovali, da se bo zgodilo v preteklem letu, a se ni. Velikokrat žalujemo tudi za tem, kar je umrlo znotraj nas, da smo v življenje rodili nove vidike sebe. Oboje lahko sobiva in navadno je naše doživljanje prav zares obarvano s to kompleksnostjo. Nič ni narobe, če zaznavamo vonj sveže obrnjenega lista in komaj čakamo, da pričnemo pisati novo poglavje, obenem pa še vedno nismo predelali tega, kar je bilo na prejšnji strani. Mogoče smo tudi preveč utrujeni, da bi vlagali svoj čas in trud v to, da ustvarimo pomen iz preteklega leta. Pomembno je predvsem to, da poslušamo sebe in si zaupamo.

Izkušenj ne moremo vedno oblikovati v  jasno pripoved, zato da bi imele svoj smisel in bi primerno “pripadale” v naše življenje, v našo zgodbo, knjigo ali poglavje, ki ga skušamo ustvariti tekom svojega obstoja. Določene zadeve notranjega sveta ostanejo odprte. Večkrat ne vemo, kaj bi z njimi in kako bi jih lahko umestili v celoto našega življenja. Tako tudi doživetju tega leta mogoče ne zmoremo (še) dati specifičnega smiselnega pomena, z namenom, da bi te izkušnje postale manj boleče in bi se oblikovale v lepe zgodbe, ki bi jih delili z drugimi.

Velikokrat si prizadevamo, da bi iz svojih doživetij ustvarili neko zlato nit, kar je lahko povsem nasprotno temu, da izkušnjam dovolimo, da so takšne kot so, in živimo to, kar je tukaj in zdaj. Zlata nit se bo spletla čez čas. Toda krivično je vzeti našemu doživljanju sivo barvo in grenak okus, ki ga trenutno ima, zato da bi vse skupaj izpadlo ‘estetsko’ in smiselno po zunanjih kriterijih. Navadno na tak način samo na hitro “preletimo” vrstice, ki smo jih napletli v naši glavi, bolečina, ki se skriva med besedami pa v resnici še naprej skeli, ker je zamaskirana in spregledana. V resnici zaboli to, ker smo sami sebe in svoje izkušnje pustili na cedilu, kot da ne štejejo, saj iz njih/nas še nismo uspeli ustvariti smiselnega pomena.

Ne rabimo se znebiti svoje bolečine, praznine, žalosti ipd., zato da bi lahko živeli pomenjljivo in smiselno življenje. Ne rabimo najti vseh odgovorov, zato da bi lahko izkusili veselje, mir, povezanost in lepoto. Ne rabimo se odklopiti od bolečih delov naše zgodbe, zato da bi ta zgodba imela za nas nek pozitiven ali celo smiseln, višji pomen.

Mogoče je bilo tvoje leto čudno, težko, kompleksno ali žalostno in imaš sedaj pred vstopom v novo leto občutek premaganosti. Ne glede na vsebino, tvoja zgodba šteje. Tvoje poglavje globoko šteje. Življenje, ki je v tebi, kakršnokoli že je – osiromašeno ali izpolnjeno – si zasluži velik poklon.

Refleksija ob koncu leta

Zato spodaj delim nekaj refleksivnih vprašanj, ki ti lahko pomagajo zaključiti tvoje zadnje poglavje, preden obrneš nov list papirja. To so vprašanja, ki jih ob prehodih uporabljam tudi sama. Vzemi svoj dnevnik ali list papirja, privleci na plano svoja pisala, nalepke, fotografije oz. kar ti srce poželi in prečuti spodnja vprašanja ter odgovori na njih.

 • S katerimi besedami bi opisal/a preteklo leto?
 • Kakšen naslov bi dal/a svojemu zadnjemu poglavju (letu 2021)?
 • Če bi to poglavje ustvaril/a v film – kakšen žanr bi izbral/a zanj?
 • Če bi lahko za ta film ustvaril/a svojo lastno play-listo, katere pesmi bi se znašle na njej?
 • Katere tematike so sicer pisale tvoje poglavje?
 • Kateri trenutki so bili pomembni zate?
 • Kaj so bile tvoje zmage/dosežki v letu 2021?
 • Kaj si se naučil/a?
 • Za kaj si hvaležna/hvaležen?
 • Kakšne občutke želiš kultivirati v prihajajočem letu?
 • Imaš določen namen za leto, ki prihaja? (Tukaj posebej poudarjam, da ne mislim na cilje, ki si jih velikokrat postavljamo brez globljega namena in jih skušamo doseči v določenem času. V mislih imam predvsem namen, ki ga želimo izpolniti v našem naslednjem obdobju. Ko poznamo svoje namene in svoj zakaj, so cilji veliko lažje dosegljivi in tudi bolj mehki.)

Dodatna aktivnost

Dogovori se s svojimi najbližjimi za skupno predstavitev leta. V tej predstavitvi vsak zase pripravi predstavitev svojega leta v sliki, videu, glasbi in/ali besedi. Na kup lahko zbereš fotografije/video posnetke, ki si jih posnel/a v preteklem letu, jih uskladiš z izbrano glasbo in nato ob njih pripoveduješ, kaj vse si doživel/a. Enako storijo tudi ostali in na ta način se lahko globlje povežemo med seboj. Ko delimo svojo človeškost damo dovoljenje drugim ljudem, da lahko storijo enako. Dragoceno in negujoče je, ko lahko z našimi ljudmi delimo svoje zgodbe, hkrati pa je dragoceno slišati tudi lepote in bolečine naših najbližjih. Mogoče smo jih skozi leto spregledali.

Na zgornja vprašanja lahko odgovoriš danes ali pa nekje na sredini marca. V resnici ni pomembno. Čeprav nas svet tudi ob koncu leta prav pompozno opozarja, da smo tik pred ciljno ravnino, in da je čas, da stopimo po gasu in zaključimo leto na visoki noti, povabim k zavedanju tega, kar se dogaja v nas in zunaj nas. Kje v sebi čutimo pritisk od zunaj in kakšna pričakovanja zaznavamo znotraj sebe, čeprav vemo, da niso naša? Za trenutek mirujmo, če le zmoremo. Samo ljudje smo in povsem človeško je, da velikokrat ne vemo, kako bi morali početi karkoli od tega, kar se nam svetuje in priporoča.

Maruška

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: