NAJBOLJ BRANO SKRB ZASE

Stopnje rasti visoko senzitivnih oseb v procesu postavljanja mej

Raziskave kažejo, da so nekateri ljudje bolj dovzetni za čustva iz svojega okolja. Ti ljudje se navadno identificirajo za visoko senzitivne osebe in/ali empate. Močno čutijo, hitro preberejo prostor, v katerega stopijo, začutijo vzdušje in čutenja iz okolja, zaznajo, kar ostane neizgovorjeno ipd.

Resnično verjamem, da to ni šibkost, ampak dar(ilo).

Senzitivnost te vrste (ki se povezuje s senzitivnostjo na senzorne dražljaje in mentalno stimulacijo) je dednega izvora. To pomeni, da je najverjetneje visoko senzitiven nekdo od naših staršev. Na nivo naše senzitivnosti lahko sicer vplivajo tudi težke izkušnje iz otroštva (npr. travma, zanemarjanje ali zloraba). Da ne bo pomote – to ne pomeni, da bolj kot si senzitiven, bolj si ranjen. Nikakor. Če ti skuša kdo prodati to idejo, je prosim ne kupi. Dejstvo pa je, da moramo senzitivni (in tudi manj senzitivni) poskrbeti za tisto kar boli, zato da bomo manj dovzetni za čustveno “nalezljivost”.

Senzitivni se namreč pogosto soočamo tudi s preobremenjenostjo v gneči, z občutkom, da čustva kar butnejo v nas, in z večjim izzivom, ko pride do pomirjanja čustev v čustveno intenzivnih okoljih. Notranjemu delu se zato ne moremo izogniti.

Če si visoko senzitivna oseba ali empat, potem so ti (vsaj nekatere) spodnje stopnje zagotovo poznane. Proces rasti ni vedno linearen, velikokrat skačemo sem ter tja, a mislim, da je senzitivnim poznan splošen proces, ki je opisan spodaj.

Z dovoljenjem prirejeno in prevedno po zakonski in družinski terapevtki Whitney Goodman.

V kolikšni meri se lahko poistovetiš z zgornjim procesom ali s posameznimi stopnjami?


Se prvič srečuješ z mojim delom?

Sem Maruška, zakonska in družinska svetovalka in ustvarjalka vsebin za visoko senzitivne osebe. Na spletni strani ustvarjam vsebine, ki ozaveščajo o visoki senzitivnosti in ponujajo razumevanje globoko senzitivnim, intuitivnim in ustvarjalnim posameznikom. Če želiš prejemati obvestila o novih objavah, izpolni spodnji obrazec s svojim email naslovom in se pridruži skupnosti senzitivnih. (Brez skrbi, ne bom smetila tvojega poštnega predala. Pošiljam samo tisto, kar je najpomembnejše.)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: